Hoe populair is WordPress?

wordpress

Hoe populair is WordPress?

WordPress is een van de meest populaire content management systemen (CMS) ter wereld. Volgens recente cijfers wordt WordPress gebruikt door ongeveer 35% van alle websites op internet. Dit maakt het tot het meest gebruikte CMS op de markt.

Wat is het verschil tussen wordpress.com en wordpress.org?

WordPress.com en WordPress.org zijn twee verschillende diensten die beide gebaseerd zijn op de WordPress-software, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

WordPress.com is een gehoste dienst waarmee gebruikers een website kunnen maken zonder zich zorgen te hoeven maken over hosting, software-updates of beveiliging. Gebruikers krijgen toegang tot een beperkte set thema’s en plug-ins en er zijn beperkingen op wat ze kunnen doen met hun website.

WordPress.org is de website van de open-source WordPress-software. Gebruikers kunnen hier de software downloaden en zelf hun website hosten. Hierdoor hebben ze volledige controle over hun website en kunnen ze elk thema of plug-in gebruiken dat beschikbaar is voor WordPress. Het is echter wel verantwoordelijkheid van de gebruiker om de website te onderhouden en te updaten.

In samenvatting, WordPress.com is een gehoste dienst waarmee je een website kunt maken zonder technische kennis, WordPress.org is de open source software waarmee je een website kunt maken waar je volledige controle over hebt, maar wel verantwoordelijk bent voor de onderhoud en updates.

Recente ontwikkelingen van WordPress

Er zijn verschillende recente ontwikkelingen in WordPress, hieronder staan enkele van de belangrijkste:

  1. Block Editor (Gutenberg): De Block Editor, ook wel bekend als Gutenberg, is een nieuwe manier van pagina’s en berichten creëren in WordPress. In plaats van te werken met één grote tekstbalk, kun je nu pagina’s opbouwen uit losse blokken voor tekst, afbeeldingen, video’s, enz.
  2. WordPress 5.6: Deze versie van WordPress bevat onder andere verbeteringen in de performance, beveiliging, en gebruiksvriendelijkheid.
  3. Full Site Editing: Met Full Site Editing kun je nu nog meer controle krijgen over de opmaak en lay-out van je website. Hiermee kun je bijvoorbeeld de opmaak van de header en footer van je website aanpassen zonder dat je hiervoor code hoeft te schrijven.
  4. WordPress Multisite: WordPress Multisite maakt het mogelijk om meerdere websites te beheren via één WordPress installatie, dit maakt het makkelijker voor organisaties of bedrijven om meerdere websites te beheren.
  5. Betere Accessibility: WordPress ontwikkelaars werken continu aan verbetering van toegankelijkheid van de software, dit om ervoor te zorgen dat de software toegankelijk is voor zo veel mogelijk mensen met verschillende soorten beperkingen.

Deze ontwikkelingen zijn een indicatie van de richting waarin WordPress zich ontwikkeld, maar er zijn nog veel meer updates en verbeteringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *