Bedrijven die vitaliteit op de werkvloer goed hebben ingeregeld: drie praktijkvoorbeelden

Bedrijven die vitaliteit op de werkvloer goed hebben ingeregeld: drie praktijkvoorbeelden

Bedrijven die vitaliteit op de werkvloer goed hebben ingeregeld: drie praktijkvoorbeelden

Het belang van vitaliteit op de werkvloer wordt steeds groter en bedrijven investeren steeds meer in programma’s om de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers te verbeteren. In deze blog bespreken we drie praktijkvoorbeelden van bedrijven die vitaliteit op de werkvloer goed hebben ingeregeld. We bekijken wat ze goed hebben gedaan en wat we hiervan kunnen leren.

Wat is vitaliteit op de werkvloer?

Vitaliteit op de werkvloer gaat over het bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers om zo de productiviteit, betrokkenheid en het welzijn van medewerkers te verbeteren. Het gaat om het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers gestimuleerd worden om gezonde keuzes te maken en waarin hun welzijn wordt ondersteund.

Voorbeeld 1: Google

Google is een bekend voorbeeld van een bedrijf dat zich richt op het verbeteren van de vitaliteit op de werkvloer. Ze bieden medewerkers gratis gezonde maaltijden, fitnessfaciliteiten en wellnessprogramma’s. Bovendien moedigen ze medewerkers aan om pauzes te nemen en hebben ze een ‘nap-pod’ waar medewerkers even kunnen rusten. Dit alles heeft geleid tot een hogere medewerkerstevredenheid en een lager ziekteverzuim.

Voorbeeld 2: Philips

Philips heeft programma’s ontwikkeld om medewerkers te helpen omgaan met stress en biedt trainingen en workshops aan om gezonde leefstijlkeuzes te maken. Ook hebben ze een programma genaamd ‘Healthy Living’, waarbij medewerkers kunnen deelnemen aan activiteiten zoals yoga, pilates en kickboksen. Dit heeft geleid tot een toename van de productiviteit en betrokkenheid van medewerkers.

Voorbeeld 3: Heineken

Heineken heeft een vitaliteitsprogramma opgezet gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl en het verminderen van ziekteverzuim. Het programma bevat verschillende componenten, zoals gezonde maaltijden op het werk, fitnessfaciliteiten en workshops over gezonde leefstijlkeuzes. Ook hebben ze een ‘Health Challenge’ gelanceerd, waarbij medewerkers uitgedaagd worden om gezonder te leven en beloond worden voor hun inspanningen. Dit heeft geleid tot een lager ziekteverzuim en hogere medewerkerstevredenheid.

Wat kunnen we hiervan leren?

Uit deze praktijkvoorbeelden blijkt dat het bevorderen van vitaliteit op de werkvloer kan leiden tot een hogere medewerkerstevredenheid, betrokkenheid, productiviteit en een lager ziekteverzuim. De bedrijven hebben allemaal een holistische benadering van vitaliteit op de werkvloer. Dit betekent dat er niet alleen aandacht moet zijn voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid en het welzijn van medewerkers. De bedrijven die we hebben besproken hebben dit goed begrepen en bieden diverse programma’s en activiteiten aan die zich richten op verschillende aspecten van vitaliteit.

Ten derde is het belonen van gezond gedrag een krachtige motivator om gezonde leefstijlkeuzes te maken en te behouden. Dit wordt ook benadrukt in de voorbeelden van Google, Philips en Heineken. FitterUp kan hierbij helpen door medewerkers te belonen met coins voor het vertonen van gezond gedrag, waarmee ze (smart) devices kunnen kopen in een in-app webshop.

Conclusie:

Het is duidelijk dat het bevorderen van vitaliteit op de werkvloer kan leiden tot een hogere medewerkerstevredenheid, betrokkenheid, productiviteit en een lager ziekteverzuim. Om dit te bereiken, moeten bedrijven een holistische benadering hebben van vitaliteit en verschillende programma’s en activiteiten aanbieden om medewerkers te ondersteunen bij het maken van gezonde leefstijlkeuzes. Het belonen van gezond gedrag is daarbij een belangrijke motivator. FitterUp kan hierbij helpen door medewerkers te belonen met coins voor gezond gedrag. Met de juiste aanpak kunnen bedrijven een werkomgeving creëren waarin medewerkers gestimuleerd worden om gezonde leefstijlkeuzes te maken en waarin hun welzijn wordt ondersteund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *